Vuurwerk zonder vergunning? Het kan met de Sparkular!

Met de Sparkular heb je vuurwerk, maar dan zonder vergunning! Maar wat is het precies voor special effect? Hoe kostbaar is het en geeft het wel echt het gewenste effect? Jeroen legt het graag aan je uit in deze blog.

Stel: Je wil vuurwerk op jouw evenement. Gaaf, maar in veel gevallen meestal erg kostbaar en de uitvoerende technicus moet een Kiwa-certificaat hebben. Niet getreurd! Nieuw op de markt is de Showven Sparkular. Een non-pyro effect met nauwelijks rookontwikkeling of brandstichtend vermogen. De perfecte vuurwerkvervanger! Maar wat is dit voor apparaat? Hoe werkt het en hoe ziet het effect eruit? Wat kost het? Wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is de Sparkular en hoe werkt het?

De Sparkular creëert door een knap staaltje ontwikkelingstechniek een mooie vuurwerkfontein tussen de 2 en 5 meter hoog. Het reservoir aan de bovenkant van de machine vul je met het speciale Spark FX poeder. Met 200 gram kun je alleen al 10 minuten lang vonken creëren.

Je sluit de machine aan op stroom en een DMX-signaal. Hierdoor kun je ze eenvoudig via een lichttafel aansturen of via de bijbehorende DMX-controller.

Bijna showtime! De apparaten hebben ongeveer 3 tot 5 minuten nodig om op te warmen. Via de controller kun je het aantal graden aflezen en de bedieningsknoppen springen op groen zodra de Sparkulars op de gewenste temperatuur zijn (570-580ºC).

Tijdens de show kun je je creativiteit de vrije loop laten. Laat de output op de maat van de muziek bewegen, in hoogte verspringen en verschillende “loops” doen wanneer je er 4 of meer inzet tijdens de show.

“Opzetten was ontzettend eenvoudig en de bediening had ik ook zo onder controle door de vooraf ingeprogrammeerde chases.” Django – Freelancer AV

Wat is een gerb en hoe werkt het?

Al jaren worden gerbs, of spark fountains, gebruikt als binnenvuurwerk. Het zijn buizen, gevuld met een pyrotechnisch mengsel. Voor het gebruik en het toepassen hiervan moet je dus gecertificeerd zijn. Nadat de gerb is geactiveerd gaat hij uit wanneer alles is opgebrand, wat maar tussen de 15 en 60 seconden duurt. De output van dit vuurwerk is daarnaast erg warm en heeft een forse rookontwikkeling.

Hoe ziet het effect eruit?

Het is Showven erg goed gelukt het effect van een traditionele spark fountain na te bootsen. Dit zonder dat er ook maar 1 gram kruit wordt gebruikt! Om je een goede indruk te geven verwijs ik je graag door naar onze uitlegvideo. Hierin krijg je een goed beeld van het effect.

In de aftermovie van het dancefeest Qlimax van Q-dance zie je het effect van een traditionele gerb. Daar zie je goed de beperkingen die ik eerder noemde, zoals de rookontwikkeling en korte duur.

“Het heeft mijn verwachtingen overtroffen.” Gerald – Creative operator

Wat kost het?

Gerbs boek je vaak in de vorm van een vuurwerkshow. Er zijn hierin een aantal aanbieders in Nederland. Bij zo’n vuurwerkshow worden vaak de zorgen voor het aanvragen van de ontheffing en dergelijke bij je uit handen genomen. De kosten daarvoor starten ongeveer bij €850,-

Het huren van Sparkulars is veel voordeliger dan het boeken van zo’n show, omdat je niet te maken hebt met de eisen waar PSE (pyrotechnische speciale effecten) aan moeten voldoen. Je huurt de machines in veel gevallen al vanaf €125,-. Nog gemakkelijker is het huren van Spark FX sets. Die zijn namelijk al compleet met de benodigde poeders en een controller.

Master Partys Spark FX set 3 huren

Wat zijn de voordelen van een Sparkular?

  • Geen Kiwa-certificaat Vuurwerkdeskundige nodig;
  • Het reservoir heeft ruimte voor 200 gram Spark FX poeder wat voor 10 minuten aan vuurwerkeffect zorgt;
  • De output is niet warm;
  • Gemakkelijke opbouw, bediening en afbouw van het product;
  • De vonken hebben geen brandstichtend vermogen.

“Heerlijk dat het publiek WOW begint te roepen en enthousiast begint te joelen zodra we de machines gebruiken.” Tijn – Event Manager

Wat zijn de nadelen van een Sparkular?

In enkele video’s op het internet zie je dat mensen door het effect heenlopen, papier op de sparks leggen en hun hand erboven houden om te demonstreren dat het veilig is. Dit kan ook echt, want de output is niet warm, maar de vonkjes uit de machine kunnen in materialen zoals polyester gaatjes veroorzaken. Wij adviseren daarom om altijd voldoende hoogte boven de fontein vrij te houden. Zorg voor een vrije hoogte van minimaal 50 cm. “Maar in jullie uitlegvideo gaan de armen van de dansers naast OG3NE door de sparks heen?!” Dat klopt, goed gezien. Het kan ook gemakkelijk, maar houd wel rekening met eventuele schade aan bijvoorbeeld je kleding.

Conclusie

Met een “the sky is the limit” budget is een vuurwerkshow op jouw evenement natuurlijk de ultieme wow-factor voor de bezoekers. Maar organiseer je een indoor festival of heb je rekening te houden met een bepaald budget? Dan is de Sparkular in mijn beleving een uitstekende vervanger voor vuurwerk en een spectaculaire toevoeging op de reguliere visuele effecten! Wil je een keer sparren over de inzet van special effects tijdens jouw event? Bel of mail mij gerust!

Uw browser wordt niet ondersteunt.

Installeer een moderne browser en verbeter uw internet-ervaring.